Vraag en antwoord over gereedschap:

Boormachine

boormachine 40 W

losse boorkop 
Losse boorkop met 3 bekken, die je kunt aandraaien zodat er ook een superdun boortje in past.

Zoals ik al zei bij de pagina over de boorstandaard , heb ik inmiddels verschillende boormachientjes van verschillende merken, die ik hier verder niet noem (email gerust priv�) Als eerste kocht ik een kleintje van 40 Watt op 12-18 Volt stroom. Ik dacht zodoende een transformator te kunnen uitsparen. Het k�n wel op een poppenhuistrafo, maar je hebt dan niet altijd voldoende "power" op je boormachine. Dit modelletje ligt lekker in de hand, je kunt hem vasthouden als een pen. Er zet een verstelbaar toerental op. (dat heb je echt nodig !). Er kunnen boortjes in met een maximale schacht van 3,2 mm. Bij de boormachine zaten 5 spantangen, maar die gebruik ik zelden, omdat ik heel gauw een bijpassende boorkop (f 15,--) gekocht heb, die je kunt aandraaien van 0 tot 3,2 mm. Je kunt veel gemakkelijker een boortje verwisselen. Ik schrijf iedere keer boortje, maar uiteraard zijn er nog minstens 100 andere stiftjes zoals freesjes, schuurstiftjes, piepkleine cirkelzaagjes etc.

Later kocht ik ook een zwaardere boormachine van 100 Watt. Deze kun je niet zo lekker vasthouden, maar is wel nodig voor frezen met de freestafel.

wat kan je er mee ?


Boortjes met dikke schacht of juist niet. Duw de boortjes zo ver mogelijk in de boorkop, dat voorkomt 'zwabberen' .

Etta schreef: ik doe de dunste boortjes altijd in een boorstandaard, want deze breken heel snel. 

Tip van Loes: plak een stukje tape op de plek waar je wilt boren, dan glijdt je boortje niet weg.

Met een boormachine (ong. f 100,--) kun je uiteraard boren. Er zijn boortjes te koop van 0,4 mm tot h��l dik. Ze passen er allemaal in (ook bijv gewone houtboortjes) mits de schacht maximaal 3,2 mm is. Daarnaast kun je uit de hand frezen (ik bedoel zonder standaard of freestafel). Dat is niet makkelijk, want je boormachine 'loopt' snel weg met bijv een bolfreesje.  

Met deze boormachine glasgraveren gaat ook prima. Hiervoor zijn diverse stiftjes met diamant-kopjes te koop in verschillende vormen.    Eline schreef: Je kunt ook plexiglas graveren en dat als ruitje gebruiken. Niet te hard drukken als smelt je door het plastic heen.

Sylvia schreef: ik gebruik de graveerset om in lindehout te graveren. Het is dan net houtsnijwerk.

Ook zijn er de dieptefreesjes, waarmee je uit de hand als t ware een figuurzaagwerkje mee kunt doen. (tip van Doroth�e)

Tip van Clazina: vraag de tandarts om gebruikte boortjes en freesjes. Deze zijn superfijn. (wel eerst even uitkoken !)

Er zijn ook schijfjes met superkleine tandjes. Eigenlijk is dit een piepklein cirkelzaagje. Deze worden niet van ieder merk verkocht, omdat ze best gevaarlijk zijn. Met dit zaagje heb ik een kammetje gemaakt uit een soepbot.
  Vervolgens zijn er de slijpschijfjes. Met zulke schijfjes kun je bijv messing buisjes door slijpen, die je kunt gebruiken als standaard voor een lamp. Ook heb ik dit schijfje gebruikt voor t 'zagen' van zeepsteen Wilma stuurde deze foto waar op zij laat zien dat je met het slijpschijfje in de standaard glas kunt zagen van bijv een ampul. Regelmatig ronddraaien en de boormachine op stand 3.
Ook zijn er de schuurstiftjes. Je krijgt ze er meestal vanzelf bij: zo'n roze, een groene. Hiermee kun je verschillende materialen bewerken zoals glas, hout, metaal, steen etc. Voor hout is er ook een houdertje met een rubbertje, waaromheen je een schuurpapieren ringetje kunt vastzetten.  Tenslotte noem ik nog even het polijsten. Er zat bij mijn set bijv een soort staalborsteltje, waar je roestige of geverfde dingen mee kunt schoonmaken. En een soort watje op een houdertje waar je polijstcr�me op smeert, dit werkt prima op bijv zilveren miniaturen, maar ook op bijv. marmer. 
wat kan je er niet mee ? Met de meeste boormachines van dit formaat kun je geen grotere boren gebruiken dan 3,2 mm. Te lange boortjes gaan zwabberen.  Bij het boren in plastic moet je opletten dat je boortje niet in het plastic versmelt.  

Zoals al eerder gezegd kun je voor het zwaardere werk (frezen bijv. ) beter een zwaarder type gebruiken. 

wat doe ik er zoal mee ? De boormachine gebruik ik vooral bij het maken van mijn meubeltjes. Gaatjes voor schroefjes of spijkertjes boor ik v��r met een boortje 0,5 mm. Bij de tafel heb ik gebruik gemaakt van messing pennetjes om het onderstel stevigheid te geven.

waar moet je voor uitkijken ? Als je gaat slijpen, schuren of zagen: draag een bril en evt een stofkapje. 

Het cirkelzaag-schijfje kan breken en wegvliegen. 

Bij het frezen kan het freesje 'weglopen'.

Bij het slijpen of boren in metaal kunnen metaaldeeltjes bij de motor komen via het roostertje. Daar kan het motortje niet tegen.

Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Terug naar begin van gereedschap

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02