Deze lamp heb ik gemaakt van 5 glazen lampekapjes (gekocht) die ik op buisjes van messing heb geplaatst. Hierin valt precies de fitting. Of eigenlijk, erger nog, de buitenkant van de fitting raakt de het messing waardoor ik later kortsluiting kreeg. De brede messingbuisjes zijn gezaagd met het slijpschijfje van de Dremel. Eromheen zitten een soort tulpbladachtige versiering van stukjes van een koperen wc-ketting gesoldeerd. Het brede buisje zit op de halfrond gebogen messing pijpjes.

Na wat mislukte pogingen om de pijp mooi te buigen (met mallen en tangen), heb ik dit uiteindelijk gedaan met de nu onmisbare pijp-buig-veren. Dat ging perfect. Ik had speciaal gekozen voor een vijf-armige lamp, maar het aan elkaar solderen van 5 buizen was het volgende probleem. Uiteindelijk is dit gelukt door de gebogen delen in een vijfpuntige mal vast te zetten met plakband en vervolgens een brandertje erop met hardsoldeer. Na 3 pogingen .... lukte het.

 Vervolgens heb ik veel moeite gedaan om alle overtollige soldeer er weer af te slijpen met het staalborsteltje van Proxxon. De vijf armen komen nu bij elkaar in een stuk zeepsteen. Dit stukje heb ik gedraaid op de draaibank en taps uitgehold. Aan de bovenkant zit een messing pijpje die weer zit vastgesoldeerd op de plafond-plaat.

Tenslotte heb ik t geheel gepolijst, eerst met de staalborstel, vervolgens met polijstpasta van Dremel en zo'n wat-achtig bolletje. Nu konden de lampjes erin. Goed opletten dat alle plussen aan 1 pool en alle minnen aan de andere pool zitten, want in feite staat de hele lamp onder stroom door al dat messing. (Volgende keer gebruik ik dus andere fittingen !)

Nog meer info over de verlichting in het Droomhuis ? Klik hier

 

terug