En toen was er licht in het Droomhuis

Bij Terre des Hommes vond ik een schakelkastje met 9 schakelaars. Het was oorspronkelijk een tijdschakelaar voor een doka. Ik heb er 9 tuimel-schakelaars bijgekocht, gaatjes in de blauwe bovenkant geboord en ze erin vastgezet. Het kastje is ongeveer 18 x 10 cm. 

De grote schakelaar rechtsonderin heb ik verbonden met de trafo (12 Volt en 4 Ampere, goed voor ong. 60 lampjes). Het lampje (led-je) ernaast gaat aan als er stroom op staat. Het kleine lampje brandt als de zekering goed is en gaat uit als er kortsluiting is.

Zoals je ziet is het kastje nog uit te breiden.

 

Op de achterwand van ieder kamertje eindigt de cirkit. Op de kopertape heb ik draadjes gesoldeerd. (ik heb bijna alles gesoldeerd, dat maakt het beste contact).  De draadjes gaan naar de achterkant van het poppenhuis door een gaatje. Vervolgens  komen ze met z'n allen naar voren in de la onder het poppenhuis. In het totaal zo'n 80 draadjes, goed voor 40 aansluitingen. Zoals je op bovenstaande foto kan zien heb ik hiervoor 16-aderig wafelsnoer gebruikt. 
Om op het tape te kunnen solderen, moet je eerst in het plastic een gaatje smelten. Vervolgens flinke een klodder soldeer heet laten worden en hierin je draadje leggen. Eenmaal afgekoeld zit dat muurvast.

 

n het poppenhuis heb ik op vele plekken een stopcontactje in het cirkit-tape geplaatst. 

Voor de plafondlampen, echter, kies ik ervoor om deze van stroom te voorzien via de vloer van de kamer erboven.

 

Hier zie je de binnenkant van het schakelkastje. Erin ligt een printplaatje, waarop voetjes zijn gesoldeerd en een houder voor de zekering. De wafelsnoeren komen met 6 tegelijk uit de la en gaan het kastje in. 

Links zie je de onderkant van het blauwe bord met de tuimel-schakelaars.

 

De zekering in de zekeringhouder. Deze schakelt de stroom uit bij kortsluiting.

Het voetje waarop de 16-aderige wafelsnoer-stekers geschoven zijn.

Experimenteer-printplaat is van kunststof met gaatjes en aan 1 kant metalen banen.

Zoals je ziet kan op iedere schakelaar meerdere draadjes worden gesoldeerd.

 

Rechts komt de rood-zwarte draad binnen vanaf de trafo. De min-draad gaat  naar de zekering en vervolgens naar de achterkant van de printplaat, waar een dikke groene draad gesoldeerd zit. Aan deze draad zit van ieder stel draadjes er eentje aan vastgesoldeerd. De plus-draad van ieder stelletje gaat  naar de tuimelschakelaars. Deze schakelaars zijn vervolgens allen met de pluspool aan elkaar gesoldeerd middels een wat dikkere oranje draad. Het eind hiervan gaat eerst naar de aan/uit schakelaar en dan weer terug naar de printplaat en via het witte blokje nog verder terug naar de trafo. Zo is dan de stroomkring rond.

Als er ergens in het poppenhuis een stel draden kortsluiting maakt, springt de zekering. Ik schakel dan eerst alles uit. (alle 16 schakelaars n de aan/uit-schakelaar) en plaats vervolgens een nieuwe zekering. Dan alle schakelaars n voor n weer aan. Is er bijv. kortsluiting in de keuken, dan springt opnieuw de zekering bij het aanzetten van schakelaar nr 6. Ik weet dan dat er in de keuken kortsluiting is en kan daar gaan zoeken.

Als er n lampje te fel brandt naar mijn zin, kan ik op deze printplaat een weerstandje solderen en de stroomkring van dit lampje via deze weerstand laten lopen, waardoor het lampje minder fel brandt.

Op deze foto is goed te zien hoe de pennetjes vastzitten op de printplaat. Tussen mijn vingers houd ik een 16-polige steker vast, die op de pennetjes past. Deze steker klem je m het 16 aderige wafelsnoer definitief vast met een waterpomptang of een bankschroef. 

Wanneer ik alle stekers van de pennetjes haal, kan ik het elektronica-kastje uit mijn la halen en eventueel wijzigen of repareren.

Ook kan ik eventueel in de toekomst n of meer stekers via een 2e trafo laten lopen.

Ooit begon ik met dit kleine paneeltje van Houseworks. Hierop kun je 8 aparte aansluitingen maken en de lichtjes kunnen aan, uit, of gedimd aan. Ook zit er een zekeringhouder op (die dus kapot ging). 

Dit paneeltje gebruik ik niet meer, omdat ik de dipswitches (piepkleine schakelaars) te klein vond en 8 uitgangen te weinig.

Alle materialen die ik gebruikt heb, heb ik f gekocht bij een poppenhuizenwinkel (trafo, lampjes). f bij de elektronica-winkel (voor niet veel geld), f "gevonden" bij Terre des Hommes (voor nog minder geld). Overigens kun je ook je spullen via internet bestellen bij o.a. Conrad.

 

updated 10-06-12