Vraag en antwoord over gereedschap:

Buigveren

set miniatuur buigveren wat kan je er mee ?

 

Deze buigveren wilde ik pers� even laten zien, omdat ze zo onmisbaar zijn bij het buigen van messing of koper staaf of pijp. Ik kocht ze bij Atelier Valkenbos voor ong. 25,-- gulden. Het was een setje van 5 veren van verschillende diameters. Het geheim is dat je je buis of staaf �n de buigveer doet en dan simpelweg met 2 duimen buigen tot de gewenste ronding. Vervolgens schuif je de buigveer er weer af en klaar ! Niks geen gezeur meer met mallen van hout of ander materiaal ! 

wat kan je er niet mee ? Dikkere buis of staaf dan ong 5 mm kun je niet in de buigveren stoppen, daarvoor bestaat ander gereedschap. 
Een heel rondje buigen met de veer gaat wel maar moeilijk, want je veer moet er nog wel af, voordat je de ring sluit. Wat z�ker niet kan is een haakse bocht buigen: dat gaat beter met een platbektang of in de bankschroef.
wat doe ik er zoal mee ? De 5 armen van mijn lamp in de huiskamer zijn met behulp van deze buiveren perfect gebogen. Ook ben ik nog wat aan het oefenen met ornamenten voor een stalen bed, een lantaarnpaaltje etc. 
waar moet je voor uitkijken ? Je moet de pijp/staaf niet te snel buigen, dan knakt zelfs de veer. En neem de goeie maat buigveer ! Ook moet je een flinke lengte staaf of buis in de buigveer doen en pas na buiging op maat slijpen/knippen/zagen.
Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Terug naar begin van gereedschap

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02