Vraag en antwoord over gereedschap:

Chopper

Een chopper is niets anders dan een 'hakker'. Speciaal bedoeld voor dun en/of zacht hout. Hij bestaat eenvoudig uit een hendel met een soort scheermesje, die je laat zakken op een hardboard bodemplaatje.
wat kan je er mee ? Dit apparaatje (ong f 100,--) is uitermate geschikt voor het choppen van bijv intarsia- of fineerhout van bijvoorbeeld 0,5 tot 1 mm dik. Hoe dikker het hout, hoe minder gemakkelijk het werkt. Doordat er verstekmalletjes bijzitten kun je in verschillende hoeken verstek hakken.
Het is even een kwestie van oefenen voordat je de juiste slag te pakken hebt. Met de knopjes kun je de malletjes of evt het hout zelf vastklemmen voordat je chopt.
wat kan je er niet mee ? Erg hard hout of te dik hout wordt moeilijk gehakt. Dat kun je beter zagen. Ook is de hak-breedte beperkt door de breedte van het 'scheermesje'.
wat doe ik er zoal mee ? Voor mijn parketvloeren gebruikte ik 0,4 mm dun hout. Dit sneed ik langs een lineaal in banen van 8 mm breed. Vervolgens chopte ik de stukjes die ik nodig had. Juist het verstek-gedeelte had ik hard nodig

Ook heb ik er verschillende dam- en schaakbordjes mee gemaakt.

waar moet je voor uitkijken ? Als je h��l precies te werk gaat is het belangrijk te weten, dat het hout toch enigszins gedeukt wordt. Ik plakte de stukjes dan ook op z'n kop. 

Uiteraard is het mesje scherp. Pas op voor je vingers ! 

Met een te bot mesje krijg je rafels.

Niet te hard duwen, want de bodemplaat is van hardboard.

Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Terug naar begin van gereedschap

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02