Vraag en antwoord over gereedschap:

Freestafeltje met boormachine

Met dit apparaat (ong 130,- gulden) heb ik echt moeten leren werken, want frezen gaat niet vanzelf. Om te beginnen moet je er een boormachientje onderhangen, die niet te licht is. Ik had er eentje van 40 Watt, maar later ��n van 100 Watt. (ong 180,- gulden) Dat verschil kun je goed merken. Ook moet je niet de goedkoopste freesjes kopen. Een goed freesje kost minstens f 15,-- of meer. 
wat kan je er mee ? Met een freestafel kun je mooie randjes frezen aan plankjes of latjes. Of een gleuf frezen in een lat, zodat er een ruitje in kan. Randjes aan plankjes kun je bijv. gebruiken voor kastdeurtjes. Gefreesde latjes zijn nodig voor bijv. plinten, schilderijtjes, enzovoorts. De bedoeling is dat je door verschillende freesjes in de boormachine te doen verschillende profielen/groefjes/versieringen in je hout krijgt.
De freestafel schroef je aan je werkbank of tafel en hangt dus verder vrij. Met de zwarte knoppen kun je de geleider naar voren of naar achteren vastzetten. Door het kleine gaatje piept het freesje boven het tafelblad uit. Je legt het latje rechts tegen de geleider en duwt hem langs het freesje. Meestal meerdere keren. Van Ria vd Kant kwam het idee om de plastic gele geleider te ver"mooien" door er een 2 x 2 aluminium strip op te schroeven. Je kunt overigens de geleider ook helemaal weghalen en "uit de vrije hand" frezen. Joop van Heeren kan dat heel goed. (ik dus niet haha).
Dit is de freestafel vanaf de onderkant (sorry voor de laars en rolschaats), maar zo kan je wel zien hoe groot het geheel is.

De boormachine wordt ingeklemd met behulp van moeren die je vast kunt zetten met een steeksleutel of waterpomptang. (wie weet worden dat ooit nog eens vleugelmoeren)

De boormachine kan ook nog kantelen en natuurlijk hoger of lager geplaatst worden voor diepere effecten. Als je meerdere latjes hetzelfde profiel wilt geven, is het aan te raden de hoogte niet te veranderen tot je alle latjes weer hetzelfde hebt. 

Overigens kun je het best frezen met redelijke snelheid, anders splintert je hout. Bovendien: van MDF worden je freesjes erg snel bot !

Dit zijn een paar van de freesjes die ik gebruik. Voor gleufjes de 1e, 3e en 4e, voor ronde uithollingen de 2e en voor schuine kantjes de 5e. Ook gebruik h����le fijne freesjes die de tandarts gebruikt om je kies mee te bewerken. (2e hands dus haha).
wat kan je er niet mee ? Je kunt geen grote werkstukken maken met dit machientje. Hij is echt bedoeld voor mini-randjes. Om een hoekje frezen kan wel, maar moet dan uit de hand en dat is echt moeilijk (vind ik). Mooie figuurtjes kun je beter met een bovenfrees doen, want dan kun je het beter zien. 
wat doe ik er zoal mee ? Ik heb er alle bordenlatten en plafondlatten in mijn huis meegemaakt. De dakgoten. De banen van de knikkerbaan. Ook frees ik kleine stukjes weg voor bijv. houtverbindingen. Mijn laatste grote frees-werkje was de lambrizering voor de eetkamer met ingelegde plaatjes met schuine randjes.
waar moet je voor uitkijken ? Als je bijv. de kamer rondom wil voorzien van plinten, moet je beginnen met voldoende hout. Soms gaat ��n lat verkeerd. Om dezelfde instellingen opnieuw te krijgen is moeilijk. 

De freesjes kunnen bot worden, waardoor het hout zwart wordt en kan gaan smeulen. Pas op voor een brandje. 

Je ontkomt er niet aan om de latjes met je duimen tegen het freesje aan te duwen, maar kijk uit, want als je latje erg dun is, neemt het freesje zo je vingers mee. Mijn buurman heeft een soort aanduwblokje gemaakt voor latjes van 3 x 10 mm, zodat ik niet mijn vingers beschadig.

Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Terug naar begin van gereedschap

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02