Vraag en antwoord over gereedschap:

Bovenfrees op boormachine

Een losse bovenfrees bestaat eigenlijk uit een hulpstuk (onder de f 100,--), die je op een boormachine zet. Zelf heb ik dit apparaat niet in de schuur, maar wel eens mee gewerkt. Je kunt de bovenfreesgeleider tegen de zijkant van je hout zetten en zodoende bijv. een gleuf frezen evenwijdig aan de zijkant.
wat kan je er mee ? Met een bovenfrees kun je gleuven frezen in houten planken voor bijv. elektra-draden, of gleuven in de muren van je poppenhuis voor het bevestigen van tussenvloeren. Uiteraard zijn er meer toepassingen te verzinnen.
Je kunt de geleider ook zo instellen, dat je bijv een rondje of rechthoekje met ronde hoeken kunt uitfrezen. Zonder de geleider kun je natuurlijk ook uit de hand frezen. De diepte van je freesje bepaald de verdieping die je in het hout maakt.

Sommige bovenfrezen kun je op z'n kop vastzetten aan de tafel, waardoor je dus eigenlijk weer een onderfrees hebt.

wat kan je er niet mee ? Persoonlijk vind ik de bovenfrees niet geschikt voor het frezen van mini-dingetjes voor poppenhuis-meubeltjes. Doordat je freeshulpstuk p je hout staat, kun je nog amper zien wat je freest. Wellicht kun je je kleine plankje op een groter stuk hout vastzetten en er dan wel goed mee werken.
wat doe ik er zoal mee ? Als ik er n had, zou ik dit hulpstuk uitsluitend gebruiken voor het frezen van gleuven in groter hout voor de bouw van het poppenhuis zelf.
waar moet je voor uitkijken ? Houdt de boormachine met bovenfreeshulpstuk stevig vast, zodat het apparaat geen ongewenste richting uitgaat. 

Stel je freesje niet in 1 keer te diep in, probeer altijd eerst een stukje uit.

De freesjes kunnen bot worden, waardoor het hout zwart wordt en kan gaan smeulen. Pas op voor een brandje. 

Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Terug naar begin van gereedschap

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02