Vraag en antwoord over gereedschap:

Tafelcirkelzaagje

Boormachine

Onderfreestafel

Bovenfrees op boormachine

Boor/freesstandaard

Chopper

Buigveren

Welke gereedschappen heb ik in mijn schuurtje en wat doe ik ermee ?

Op de eerste plaats heb ik veel 'grote-mensen' gereedschap, zoals een hamer, nijptang, schroevendraaier enzovoorts. Maar daarnaast heb ik, voor het maken van mijn poppenhuis, in de afgelopen jaren speciale gereedschappen gekocht om preciezer te kunnen werken. Goed gereedschap is niet goedkoop en gaat lang mee, zeker als je het niet vaak gebruikt. lol !   

PS Wel droog en boven het vriespunt bewaren !

PPSS Dit deel van mijn website is ook n�et commercieel. Ik verkoop niets en heb nergens aandelen ;)   !!!!

                             Tafelcirkelzaagje

Totdat ik dit apparaat kocht (ong. 250-300 gulden), zaagde ik alles met een handfiguurzaag of een ijzer(beugel)zaagje. Nadeel was dat ik nooit precies op het lijntje bleef en dus veel moest schuren om het plankje weer recht te krijgen. 
wat kan je er mee ? Met een cirkelzaag kun je je hout langs een geleider op een soort 'tafeltje' leggen en tegen het cirkelvormige zaagblad aan duwen. Het laatste stukje met behulp van een houten vorkje, want anders ben je je vingers kwijt. Uitermate geschikt voor het zagen van rechte stukken, op de mm nauwkeurig. Het zaagblad heeft een diameter van 58 mm en steekt ong 8 mm boven t blad uit, dus de maximale dikte van het hout is 6 a 8 mm.
Om de maat een beetje aan te geven, heb ik een stift op de cirkelzaag gelegd. Zoals je ziet heb ik het gele beschermkapje verwijderd (ohh), zodat ik beter kan zien wat ik zaag. Er zijn ook grotere tafelcirkelzagen, waarbij je bijv ook het blad kunt kantelen, zodat je schuine randen kan zagen. Ook is het blad dan groter. Het verstek (schuin) maken van plakjes en latjes doe ik met de freestafel of met de schuurschijf.
wat kan je er niet mee ? Je kunt geen grote platen op het tafelcirkelzaagje leggen. Die kan je beter met een grote zaag (laten) zagen. Ook dikker hout dan 8 mm is niet handig. En om een bochtje zagen gaat absoluut niet.
wat doe ik er zoal mee ? Stukjes van bijv. 8 x 6 cm voor een kast, latjes op maat zagen, superdunne reepjes afzagen als iets te groot is etc.
waar moet je voor uitkijken ? Het zaagblad natuurlijk, want dat gaat overal doorheen, ook je vingers. �n zo nu en dan het hele apparaat uitzuigen, want t stof is licht ontvlambaar. Eens in de zoveel tijd het zaagblad vervangen, want met een bot zaagblad, gaat je hout 'wapperen'.
Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Workshops

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02