Vraag en antwoord over gereedschap:

Boor- en freesstandaard

Een boorstandaard is een standaard waar je een losse boormachine in kunt zetten. Dit in tegenstelling tot een tafelboormachine, waarbij de motor en standaard aan elkaar vastzitten. Er zijn vele boorstandaards met nog veel meer toepassingsmogelijkheden, maar ik heb deze kleine standaard gekocht met de mogelijkheid deze uit te breiden met een kruistafel. De standaard zelf was niet duur (ong f 120,--), maar je moet dan wel een losse boormachine hebben. Deze boorstandaard heeft een ring waarin de boormachine vastgezet kan worden. Let op, want niet iedere boormachine past hierin ! 

De kruistafel is doorschijnend gefotografeerd. Dit is een hulpstuk dat op de bodemplaat van de boorstandaard past. Door middel van de ene knop, kun je de tafel mm voor mm naar voren/achteren bewegen en dmv de andere knop naar links of naar rechts. �p die kruistafel kun je dan een werkstukje bevestigen waarin je bijv mm voor mm nauwkeurig een holletje freest ofzo.

wat kan je er mee ? Met een boorstandaard kun je heel precies kleine gaatjes boren, zonder dat je boortje breekt.  Piepsmalle gleufjes of randjes frezen in en aan  kleine stukjes hout. 
Ik heb (nog) geen kruistafel, maar wel een klein bankschroefje( ong f 35,-- ), die precies op een geleider past. Als je alles juist hebt ingesteld (boortje, de hoogte, je hout in je bankschroefje) hoef je alleen nog maar de hendel naar beneden te duwen. 

Wil je een mooi randje frezen aan een tafelblad dan kun je hiervoor een plankje gebruiken die je op de bodemplaat legt. In het midden van dit plankje sla je van onderaf een spijkertje. Dit is nu je geleider, waaromheen je een plankje kunt leiden. Laat je freesje nu  zakken , precies boven het spijkertje, zo dat je een schuin randje of deukje aan het tafelbladje kunt frezen. 

Zet een latje vast in het bankschroefje en stel de juiste diepte in van het freesje. Duw de hendel naar beneden en laat het bankschroefje glijden over de vaste aluminium geleider die op de bodemplaat vastzit.

Veel preciezer gaat dit natuurlijk met een kruistafel. Dit zijn 2 extra bodemplaten die je heen en weer kunt laten schuiven d.m.v. knoppen. Maar ja, ..... nog even doorsparen.

Of frezen: met bijv. lijmklemmen kun je een mal van latjes bevestigen op de bodemplaat. Een soort ring. Deze ring kun je kleiner maken door er kleine latjes in te leggen. In de ring leg je nu bijv de zitting van een stoeltje die je heen en weer beweegt. Het freesje 'vreet' het hout weg, voorzover je mal dit toelaat.

 

wat kan je er niet mee ? Je kunt geen grote werkstukken maken met dit machientje. Hij is echt bedoeld voor mini-werkjes. 
wat doe ik er zoal mee ? De boorstandaard gebruik ik niet dagelijks, maar vooral als ik iets heel precies moet boren. Zoals bijvoorbeeld de gaatjes in de poten van mijn tafel of de gaatjes in de achterkant van de rookstoel. Ook frees ik af en toe kleine dingetjes, maar meestal gebruik ik dan toch mijn onderfreestafel.

waar moet je voor uitkijken ? Je kunt de boorstandaard zelf, het beste vastzetten op een wat grotere bodemplaat, zodat je niet de hele boorstandaard omkiept, als je de hendel overhaalt. 

Regelmatig stofvrij maken is geen overbodige luxe. Hier en daar een drupje naaimachine-olie helpt goed, als de hendel te stroef gaat. 

Haal het apparaat niet uit elkaar met gespannen veer !

Zorg dat je het boortje/freesje niet te diep steekt, anders beschadig je de aluminium bodemplaat.

Tafelcirkelzaag Boormachine Onderfreestafel Bovenfrees op boormachine Boor- /freesstandaard Chopper Buigveren

Terug naar begin van gereedschap

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02