Een deur van Poppenhuis het Droomhuis

Allereerst meet ik het gat op waar de deur in moet komen. Het kozijn moet hier luchtigjes in passen.Het kozijn is gemaakt van vurenhouten latjes 10mm breed en 3 mm dik.

De maat van de lange latjes is hetzelfde als de hoogte van het gat in de muur. Met een mesje/beiteltje maak ik het inkepinkje voor de horizontale latjes.

De "stoot"-randen zijn gemaakt van latjes 3 x 2 mm. Pas nadat de deur klaar is, meet ik waar de uitsparingen voor de scharnieren komen. 

De scharniertjes (10 mm hoog) worden geleverd met flinke spijkertjes. Die zijn te lang. Bovendien zie aan het rechterscharnier dat de koppen van de spijkers p het scharnier rusten, zodat de deur dus nooit helemaal echt dicht kan.

Lijmen i.p.v. spijkers is n mogelijkheid, maar, zoals te zien bij het linkerscharnier, heb ik de gaatjes konisch gemaakt met een bolletje-freesje, zodat de kopjes van de kleinere spijkertjes n het scharnier vallen.

H,h, de deur kan nu echt dicht.

 

Deze deur bestaat uit latjes vurenhout van 5 x 8 mm. De dikte van de deur is natuurlijk afhankelijk van het kozijn. Mijn kozijn is 10 mm dik (net als mijn muurtje). De stootrandjes zijn 3 mm, de deur 5 mm, dus blijft er nog 2 mm over. Dat staat precies mooi. Het is maar net wat je zelf wil.

De zijkant van de latjes hebben een gleuf van 2 mm in het midden en aan weerskanten een verdunning van 0,5 mm. Het bovenste latje komt er pas in als het glas klaar is. (eerst moet de deur in de verf).

In plaats van glas (ik gebruik hiervoor 2 mm dik glas) kan je ook 2 mm dik berkentriplex gebruiken, zoals de onderkant van de deur.

Oja, voordat je gaat verven, moeten nog wel de uitsparingen voor de scharnieren gemeten en gemaakt worden. (met een beiteltje van x-acto 10 mm breed).

 

Voor deze deur wilde ik dus glas-in-lood. Dat staat zo leuk. Je kunt vanuit de hal alvast de huiskamer zien. Het glas snijden is een kunst op zich, maar voor deze deur kon ik een stukje glas vinden van 2 mm dik bij Terre des hommes. (het was eigenlijk een schilderijtje !)

Het lood op het glas komt uit een tube van Wacolux Kontourpaste Bleigrau. Onder het glas leg je je patroon en trekt dit over op het glas met de tube. Als de pasta te dun is: even laten opstijven in de koelkast ! Nadat het een beetje droog is geworden, kun je de foute randjes en kantjes wegsnijden met een mesje. 

Nadat het lood goed droog is kun je de vakjes vullen met glasverf. Vervolgens liet ik het glas in de deur glijden en het laatste latje kon worden gelijmd.

Het resultaat stond op de vorige pagina.

 

De volgende deur die ik aan het maken ben, komt boven in de hal naar de badkamer. Het bovenlichtje wordt van glas, maar een dichte deur is wel zo netjes !

Terug naar de vorige pagina

Email Marina

updated 16-10-02