Voordeur,  muren, hal en wc

Op de vloer liggen houten planken, lekker in de was gezet. Rechts de kapstok, één van de allereerste soldeerwerkjes. Onder de trap een kelderkast, waar straks de stofzuiger in komt. Achterin de wc (straks de deur maar even dicht doen).

 

Voordat ik deze deur maakte, reed ik een zondag met fototoestel door ons dorp en maakte veel voordeur-foto's. Op het kleine fotootje zie je dan ook het origineel: de voordeur van Westlaan 46 te Pijnacker.

Materialen die ik gebruikte: houten latjes, berken-triplex, plastic driehoeklat, zelfdrogende klei, grote paperclips, spelden, ijzerdraad en ijzerband.

Speciaal voor de fiets die bij de voordeur staat, heb ik een fietspomp gemaakt. Stel je voor dat de fiets een lekke band krijgt !

Zie ook workshop fietspomp.

 

Veel mensen vroegen hoe ik de muren heb gemaakt: Eerst verf ik de 9 mm multiplexplaten met muurverf 2 of 3 maal wit. Het moet een dikke laag zijn en goed drogen. Dan, stukje voor stukje (10 x 10 cm per keer) rood verven (Humbrol brick-red). Terwijl de rode verf nog nat is, strooi ik er gezeefd schelpenzand op. Dan 10 minuten laten drogen en de voegen langs een lineaal wegschrappen met een prikpen of een borduurnaald zodat het wit weer naar boven komt. (De lineaal is na afloop ook rood)

Als de rode verf te droog is, kras je de witte verf er ook af. Als de rode verf te nat is, loopt het de voegen in, dus even proberen maar.

En vervolgens de volgende 10 cm tot de hele muur klaar is. Hierna vul ik sommige 'stenen' met een andere kleur (bruin, groenbruin, geel, oranje etc.), omdat ik helemaal rood niet mooi vind. Ongeveer 20% heeft een tweede kleur.

Na een aantal jaren werden de witte voegen wat minder wit door zon en stof. Ook heb ik ontdekt dat bijv. balsa-hout de verf meer absorbeert, waardoor het wegschrappen niet zo goed lukt. (De vensterbanken). Een tweede opmerking: iets dikkere (oudere) rode verf werkt fijner dan dunne.

Het grote voordeel van deze methode is dat je er altijd nog een keer overheen kan verven om bijv. iets te repareren en bovendien kun je boven ramen en deuren zgn. 'borden' schilderen, precies zoals je wilt.

Boven sommige ramen en deuren heb ik 'invallende' borden gemaakt door 2 lagen van de multiplex weg te vijlen. Met potlood en verf schilder ik dan de 'mozaiekjes' (nu zonder zand). De kozijnen vallen iets naar achteren en zitten allemaal nog los, zodat ik ze later van gordijnen kan voorzien en kan behangen tot achter de kozijnen.

Voor het maken van de binnendeuren heb ik de scharnieren uitgebeurd. Kijk maar !

 
 In de hal moest natuurlijk de trap naar boven. Omdat ik de hoogte van de trede op 18 mm had gehouden (écht 1:12 dus) en mijn halletje 25 cm hoog is, moest ik 14 treden maken.... een afwijkende trap dus. (normaal schijnt 13 te zijn) Eronder heb ik alvast een deurtje gemaakt voor o.a. de stofzuiger. Erop komt een traploper .
En dit is hem dan: de trapleuning. Al 2 jaar geleden had ik een houtdraaibankje gekocht om o.a. spijltjes te draaien voor de leuning. Na veel geploeter is t redelijk gelukt om 12 dezelfde spijltjes te draaien. Het in elkaar zetten was ook nog niet gemakkelijk. De onderkant van het spijltje valt in een gaatje; de bovenkant zit klem in een gleuf van de leuning zelf. Maar op t oog zitten ze allemaal keurig verticaal.  De leuning is gefreesd op de onderfreestafel met een holfreesje en een bolfreesje. De onderkant heeft een gleuf van 2mm gefreesd met een gewoon recht freesje. Nu nog schilderen.

De spijltjes heb ik met de onderkant in de vierklauw vastgezet en de bovenkant in het meedraaiend tegenpunt. Met verschillende houtdraaibeitels ge-houtdraaid en met een lintvormig stuk schuurpapier nageschuurd. De onderste en bovenste stukjes later afgezaagd.
De WC was een kwestie van geluk. Ooit gekocht bij Terre des Hommes voor mijn dochter om mee te spelen. Na zorgvuldig meten blijkt hij precies 1:12 te zijn. Hij is gemaakt van een soort porcelein en was aan de bovenkant zwart geverfd. Dit heb ik eraf gehaald, want ik wil een houten wc-bril maken. Het vloertje is gemaakt van fimo-klei met gemalen kanariegrit.
Voor het fonteintje in de wc ben ik weer eens aan t experimenteren gegaan met speksteen en mijn boormachientje. Het heeft al de grove vorm, toch ?

De WC komt trouwens achterin de hal. Ik zal de deur  open laten staan anders zie je de wc geeneens.....

En dit is ie dan. De wc is klaar. De wastafel is aardig gelukt. Zie je ook de beker op t randje ? Zelf gedraaid bij pottenbakster Cock Hoekstra. De spiegel is gemaakt van gefreesde latjes. De wc-bril is gemaakt van superdun mahonie en kan echt omhoog. De stortbak is ook van hout geverfd met emaille-verf net als de tegeltjes.  De kalender komt van Dorothée Chabot. Uiteraard nog wat familie-kiekjes en ansichten.

 

updated 16-06-12