Keukentafel en stoelen

Hier staan de vier keukenstoelen op een rij. De rugleuninkjes zijn licht gebogen. Hiervoor maak je langere stukjes hout nat met heet water en buigt die voorzichtig om bijv. een jampot. Na het drogen even op maat zagen om tussen de achterpoten te passen.

Voorpoten en sporten heb ik gedraaid op de houtdraaibank. Achterpoten hebben een lichte knik. Die heb ik gezaagd en vervolgens met veel geduld op maat gesneden. Alles is van walnotenhout.

Alle stoelen moesten tegelijkertijd in de bruine was, behalve de rond zittingdelen, want die moesten worden gemat.

 

Stoelen matten is een kunst op zich. Eerst oefenstukjes en dan het echte werk. Per stoel zit er ongeveer 4 meter Constructo touw 80060 op. Het model is een patroon van C.A. den Hartog uit de Modelbouwer. De comfortabele deuk in de gematte stoel ligt hierbij iets naar achteren. Een doodgewoon kruis is voor armelui (!)

Het geheim zit  in het wikkelen nl. zijwaarts steeds 2 x heen en weer en van achter naar voor maar 1x heen en weer. Niet te strak aantrekken, want dan krijg je gaten in de zitting. Eerst wikkel je met een kaartje met touw. Tegen het einde met een naald.

Overigens, als ik het weer zou doen, zou ik iets dikker touw nemen, bijv. Constructo 80061.

Het tafelblad had ik al jaren eerder gemaakt bij een workshop van Joop van Heeren. De poten zijn precies hetzelfde als de poten van onze eigen tafel (1:1). Aan de voorkant zit een laatje (voor bestek ofzo) die op latjes ligt.

Ook voor de tafel heb ik zo weinig mogelijk lijm gebruikt en alles met pen-gat verbindingen aan en in elkaar geklemd.

Links de poten in de maak. Ik gebruik bij het houtsnijden chrirurgenmesje, afbreekmesje, pedicuremesje en echte houtsnijbeiteltjes. t is net waar ik op dat moment de meeste controle over heb.

Als je even uitschiet met je mesje, kun je overnieuw beginnen...

Voordat ik begin te snijden is alles haarfijn geschuurd.

 

De kinderstoel heb ik gemaakt voor in de keuken naar een werktekening van Bert Aarts. Hier en daar ben ik wel van de tekening afgedwaald, want ik wilde (alweer) zo weinig mogelijk lijm gebruiken. Dus ook hier weer pen-gat verbindingen. Bij de poten heb ik de gaten voor de spijltjes helemaal doorboord. Op die manier kun je met wrikken en meten het geheel haaks en recht krijgen. Na afloop een speldepunt lijm en dan het overtollige rondhout met veel geduld afsnijden.

Alles is weer van notenhout. De allerdunste ronde houten spijltjes heb ik gekocht bij Het Kabinet in Gouda. Je moet er wel om vragen, want Joop heeft dat achterin zijn magazijn verstopt haha. Dit 1 mm rondhout breekt al als je er naar kijkt !

 

Voor het opstaande randje van het omhoogklappende blad heb ik weer hout rondgebogen door dit eerst nat te maken en te laten drogen. Gelijk maar een paar, want ook dit is erg teer en breekt gauw.

 

Alle pootjes hebben een rond puntje voor de pen-gat verbindingen. Dit heb ik gemaakt door de vierkante puntjes in de boormachine te zetten (heel langzaam) en met het kleinste beiteltje rond te draaien/snijden.

Er zijn wel wat pootjes in de prullenbak beland.

De wieltjes aan de zijkant zijn van oorsprong ouderwetse drukkertjes, die ik met behulp van een tandartsboortje ook heb doorboord.

Zoals Bert Aarts adviseerde is geen echt scharnier gebruikt, maar een dun stukje leer.

Hier zie je hoe klein dat hele kinderstoeltje eigenlijk is.

(Nu nog een bijpassende box...)

   
   

Terug naar de keuken

updated  17-06-12