tafel en stoelen in de eetkamer

Deze uitschuiftafel heb ik gemaakt voor de eetkamer. Zo'n zelfde tafel hadden mijn ouders vroeger. De oorspronkelijke tafel was van eikenhout, maar deze is van notenhout. De poten zijn gesneden met een mesje, alle rechte delen zijn gezaagd op de tafelcirkelzaag.

Natuurlijk kan de tafel echt ingeschoven worden. Dat was nog een hele opgaaf, want als je de zijdelen uittrekt, moeten deze door hun taps toelopende leggers ietsje (2,3 mm) omhoog komen. Het bovenblad ligt er los boven op en wordt aan de onderkant op zijn plek gehouden door stootblokjes.
Het onderstel zit aan elkaar door middel van pen en gat verbindingen. Wel met een beetje lijm ertussen hoor ! De geleiders van de zijbladen glijden in de uitsparingen tot onder de dwarslatten in het midden van de tafel. Aan de overzijde zijn de uitsparingen op een andere afstand gemaakt, want in ingeschoven toestand glijden de geleiders langs elkaar.
Zie je de taps toelopende geleiders ? Aan de linkerkant precies vierkant genoeg om de uitsparing in de tafel te vullen en in het midden zo hoog, dat de zijbladen op gelijke hoogte komen met het middenblad.

De tafel is afgewerkt met notenolie.

 

Voor de stoelen heb ik alweer notenhout gebruikt. De achterpoten hellen iets naar achteren en heb ik uitgezaagd met een beugelzaagje. 

De leuningliggers heb ik gemaakt van 1 mm dun notenhout en dan natgemaakt en voorzichtig gebogen langs een beker. Na het drogen in de gleufjes van de achterpoten gelijmd.

De voorpoten heb ik bewerkt met een hobbymesje en een x-acto-beiteltje. Vervolgens heb ik de verbindingen gemaakt met pen en gat. In beide delen een gaatje geboord en een piepklein messing staafje als pen.

Nu moeten het er nog 6 worden, zittinkjes erop en in de olie zetten.

 

10-06-2012