Elektronica in het poppenhuis

Stel je eens voor dat je een poppenhuis hebt met 10 kamers, waar allemaal lampjes in hangen. Wat zou het dan leuk zijn, als je ieder lampje apart kon aandoen. Wat zou het leuk zijn als je het licht in de eetkamer apart kon dimmen. Misschien zelfs een muziekje aansluiten in de studeerkamer ? Of een discogeluid uit de zolderkamer ?

Dat was en is mijn droom. Voor ieder lampje 1 knopje. Met dat uitgangspunt heb ik in iedere kamer meerdere stroombanen geplakt met behulp van dubbel kopertape van Cirkit. Misschien komt er in de toekomst nog wel een afstandsbediening bij !

Op deze pagina wil ik graag uitleggen hoe ik het tot nu toe gemaakt hebt en hoe en waarom. De kennis heb ik o.a. uit een boekje: "Elektronica, echt niet moeilijk". En: al doende leert men. 

Anderen hebben vast andere en betere ideeën, maar het werkt bij mij. 

Wil je weten hoe het in het droomhuis zit : klik dan hier.

Meer algemene informatie over de elektronica-onderdelen in het poppenhuis vind je hieronder. Dit is natuurlijk lang niet compleet en ik schrijf alleen over de dingen die ik weet of ervaren heb. Heb je op- of aanmerkingen, aanvullingen of ervaringen: Mail me !

Basiskennis Over min, plus, Volt en Ampère
Plannen Over plannen maken, besluiten nemen, kiezen en beginnen
Trafo De stroomvoorziening. Welke transformatoren ?
Bedrading Snoertjes en/of kopertape.
Lampjes Lampjes, led-jes, schakelaartjes, stopcontactjes
Aan de slag
Begrippen Wat is eigenlijk een zekering ? Of een weerstand ?
Tenslotte nog wat tips voor als je ook aan de slag wil.

Koop een goede trafo van 12 Volt. Liever meerdere kleine, dan 1 grote. Liefst één die automatisch uitschakelt, als je kortsluiting blijft houden. (Want dan kan een trafo erg heet worden en soms in de fik vliegen).

-Bereken van tevoren je trafo als volgt: bijvoorbeeld 20 lampjes van 60 milli-ampère is (20 x 0,06 A) 1,2 Ampère. Neem dan een trafo van minimaal 1,5 Ampère. (Soms staat er VA op. Dit is Volt maal Ampère. Dus deze trafo heeft 1,5 maal 12 is 18VA).

-Gebruik voor het aansluiten van 1 á 3 lampjes héle dunne draadjes. Maar als er door een draadje meer Ampère moet lopen, gebruik dan een iets dikkere draad, want anders wordt de draad te warm en kan smelten. (Het kopertape van Cirkit is vergelijkbaar met een draad waar maximaal 5 Ampère doorheen kan). 

-Als je een zekering tussen de lampjes en de trafo plaatst, kies er eentje die past bij het aantal Ampères. Ik heb op dit moment pas 15 lampjes aangesloten en gebruik dus een zekering van 1 Ampère.

-Als je draadjes op kopertape wil solderen, doe dat met een niet te hete bout (bijv. 10 Watt). Soldeer de draad eraan vóórdat je de tape op de muren plakt, want anders moet je met je soldeerbout ín het poppenhuis solderen !

-Gebruik je de kleine stopcontactjes en/of de plafondstekers van cirkit, zorg dan dat ze in 1 keer goed zitten, want als je ze eruit haalt en ze nogmaals in het zelfde gat steekt, maken de pennetjes niet meer zo'n goed contact met de gaatjes in het tape. In zo'n geval kun je beter 2 busjes van cirkit in het tape slaan en dáár de stekers insteken.

-Bewerk de elektra altijd als de stroom eraf is. (Als je bijv 2 busjes tegelijk met een hamertje aanraakt, heb je al kortsluiting !)

-Wil je materialen kopen, maar weet je niet zeker of het goed is, ga dan naar een goeie elektronica-winkel en leg uit wat je wil bereiken. Ik heb gemerkt dat ze het prachtig vinden om een vrouw te helpen uitzoeken !

-Laatste tip: probeer het gewoon en leen het boekje in de bieb "Elektronica, echt niet moeilijk, deel 1" van A.Schommers. Het is zó ontzettend leuk, als je het allemaal zélf gemaakt hebt !

Succes,

Marina vd Helm

Terug naar het droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02