Workshop Solderen

Kapstokken door Marina vd Helm

Deze kapstokken zijn ontworpen en gesoldeerd door Marina vd Helm. Wil je weten hoe ?

Lees de de beschrijving hieronder

 

 

 

Workshop solderen

Voor het solderen hebben we gereedschap nodig

  • 1 soldeerbout 25, 40 of 80 Watt liefst met schroevendraaier-uiteinde

  • 1 oud tangetje (gaat misschien na afloop roesten)

  • 1 oud lapje

  • 1 potje S39

  • 1 ‘tube’ harskern-soldeer (PRINT 60/40 doorsnee 0,7 mm)

  • 1 tegel (uit badkamer )

  • 1 rolletje plakband

  • 1 platbektang

  • 1 rondbektang

  • 1 knip-tang

  • 1 derde handje (zo’n ding met 1 vergrootglas en 2 klemmetjes)

  • knijpers

  • vuurvaste vingers

en je hebt natuurlijk materiaal nodig

Voor een hangende kapstok is nodig:

Lasdraad van 1,5 mm doorsnee

  • 1 stukje 30 cm

  • 5 stukjes van 8,5 cm

     (nep)zilverdraad of gewoon ijzerdraad van 0,8 mm doorsnee

    • 2 stukjes van 7,5 cm

    • 6 stukjes van 4 cm

    Voor een staande kapstok is nodig:

    • 3 stukjes lasdraad van 16 cm

    • 2 stukjes lasdraad van 3 cm

    Lasdraad is te koop in ijzerwinkels, hout/hobbywinkels, doe-het-zelf-zaken. Lasdraad heeft als voordelen dat je het per meter kunt kopen (f 0,15 per meter) en het redelijk stijf is. Je koopt het recht in stukken van 1 meter in een bosje. De maten die hier verkrijgbaar zijn: 1 mm, 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm etc.

    Tot 2 mm is het nog aardig buig- en knipbaar, daarboven moet je zagen.

    Ijzerdraad zit meestal op een rolletje en moet voor gebruik eerst rechtgetrokken worden. Omdat we maar kleine stukjes nodig hebben, gaat dit prima door gewoon goed te trekken tussen duim en wijsvinger. (Eerst rechttrekken en dan pas afknippen)

    Zilverdraad (eigenlijk verzilverd draad, dit heette vroeger alpacadraad) is te koop in kralenwinkels en goede hobbywinkels. Dit zilverdraad wordt vooral gebruikt voor het maken van sieraden. Zilverdraad is natuurlijk mooier, dan ijzerdraad. Vooral als je dit verder onbewerkt wilt laten.

    Lasdraad en ijzerdraad moet je na afloop schilderen.

    Werkwijze hangende kapstok. (zie foto)

    De kapstok is bedoeld om op een wand te hangen. Achterin de haakjes voor jassen en tassen. Lage haakjes voor kinderjasjes. De hoeden en petten gaan bovenop.

    Begin met het stuk van 30 cm. Buig dit haaks bij 10 cm met een platbektang. En nogmaals haaks na 8 cm. Je hebt nu een U-vorm. Zie figuur 1.

    De U moet plat op tafel kunnen liggen. Dit is de bovenkant voor de hoeden. Buig nu de poten van de U haaks naar beneden, zodat de hoeden’plank’ ong. 4 cm diep is. Zie figuur 2.

    Als nu de kapstok op zijn rug ligt, mag hij niet wiebelen.Dit is het moeilijkste gedeelte: alle hoeken precies haaks met duwen en verder of terugbuigen met tang en vingers.

    Meet nu de breedte van je kapstok. (ong. 8 cm) en knip de stukjes voor hoedenplank en haakjesrail iets groter (8,5 cm).

    Schuur de te solderen plekken iets op met fijn schuurpapier.

    En dan nu het echte werk. Uit ervaring heb ik ontdekt dat het werken met plakband het gemakkelijkst is. Je kunt ook de boel fixeren met knijpers of een zgn. ‘derde-handje’, maar bij mij valt dat altijd uitelkaar.

    Dus:

    Plak je kapstok op een badkamertegel met plakband en leg de eerste horizontale ‘rail’ van 8,5 cm op de poten van de kapstok. Begin bij de hoogste. Plak deze in het midden ook vast met plakband. Zie figuur 3.

    Zet je soldeerbout aan (25 W is voldoende) en geef het lasdraad een tipje S39. De S39 ontvet en zorgt voor een goede versmelting.       Zonder S39 lukt het bij mij niet. Echter, let op: S39 is giftig en spettert licht als je de soldeerbout ertegenaan zet. (doe een bril op en je oude kleren aan)

    Maak nu met de bout het lasdraad flink heet. Je kunt het lasdraad niet meer met je vingers tegen houden, maar dat ontdek je snel genoeg. (au !)

    Duw niet met je mooie tang, maar gebruik een oud tangetje of een stokje van hout.

    Als het goed heet is (en de S39 niet meer sist) houd je de soldeer ertegen aan. Die smelt onmiddellijk en als het goed is glimt ie ook. De soldeer verspreid zich en versmelt met het lasdraad. Een paar seconden is genoeg. Na nog eens 5 seconden zit het vast ! Volgende plek.

    Zit het scheef: nogmaals heet maken en het is zo weer los.

    Soldeer nu de onderste rail.  Leg vervolgens de kapstok op zijn kop en soldeer de liggende rails.Haal de plakband weg en was je kapstok nu eerst met water en zeep. Doe je dit niet, dan veroorzaakt de S39 roestplekken. Dit geldt ook voor je gereedschap !

    Knip de rails op maat en schuur de zijpuntjes mooi glad af. Het teveel aan soldeer kun je ook wegschuren. Hier gebruik ik mijn Proxxon-boormachientje voor met zo’n roze of blauw-stenen schuurbitje voor.

    Nu de krullen.

    De kapstok die ik voor ogen had, heeft aan de zijkant gietijzeren krullen. Deze waren van vierkant gietijzer.

    Neem een stuk van 7,5 cm recht ijzerdraad en draai de S-vorm met een rondbektang. Ook dit is een kwestie van oefenen. Als de 2 krullen goed gelukt zijn, sla je ze plat op de zijkant van een grote hamer of een aambeeld. Het ijzerdraad wordt nu ‘vierkant’.

    Leg de krullen in de kapstok en soldeer ze vast.

    Tenslotte de haakjes

    Soldeer een stuk van 4 cm dubbel. Zie figuur 4.  

         

    Buig na afkoelen, wassen en drogen dit stukje in vorm als een haakje en hang deze aan je kapstok. Je kunt natuurlijk ook andere haakjes gebruiken.

    Verf de kapstok met acryl- of andere verf bijv. zwart. Als je zilverdraad hebt gebruikt kun je de haakjes onbehandeld laten.

     

    De staande kapstok (zie foto)

    Buig 3 poten in de goede vorm met platbektang en/of rondbektang. Begin met de grote boog, dan het kleintje eraan. Maak er 3 en kijk goed of ze hetzelfde zijn. Buig daarna het onderste schuine deel van iedere poot. Zie figuur 5.

    Plak 2 poten op je tegel (waarbij de 2e poot een hoek maakt van 120 graden met de eerste poot) met plakband (boven en onderin) en soldeer minstens een stuk van 5 cm ertussen in.

    Fixeer nu de derde poot ertegen aan en soldeer deze ook vast. Knip de poten aan de onderkant af, totdat hij recht staat.

    Soldeer tenslotte de haakjes voor de kinderen/tassen op 5 cm hoogte aan de drie-poot.

    Je kunt deze kapstok afwerken met verf en op de uiteinden bijv. stukjes krimpkous gebruiken. Dit is verkrijgbaar in elektronika-zaken in allerlei kleuren. Dit werkt heel leuk, je hoeft het er alleen maar overheen te schuiven, af te knippen en ietsje te verwarmen met een aansteker. Het krimpt dan om de uiteinden van je pootjes.

    Nog wat tips:

    • Gebruik beslist een tegel of iets dergelijks: een rubber-werkmat kan niet tegen de hitte, een glasplaat springt, op een houten onderblad blijft geen plakband plakken en de S39 trekt erin.

    • Laat je bout goed afkoelen en kijk uit cq pas op met kinderen in de buurt.

    • Gebruik een stevige tang om lasdraad te knippen (dus niet je mooie fragiele miniatuurtangen).

    • Oefen eerst met lasdraad voordat je met het duurdere messing of koperen buis of staaf aan de gang gaat.

    • Lasdraad wordt goed heet met een soldeerbout met schroevendraaier-uiteinde, fijner werk kan beter met een puntig uiteinde.

    Succes,

    Marina vd Helm

     

Terug naar de workshop-index

12-06-12